Vragen? Neem contact met me op

Wat is angst en wat doe je ermee?

Omarm je angsten

Wat is angst? En wat doet het met je?

Angst is iets dat doet krimpen in wie je werkelijk zou zijn. Het heeft ook een dienende factor, het beschermd je voor dingen die je op dat moment niet aan kunt.

Door angst hebben we een zone om ons heen gemaakt wat vertrouwd is maar wat ons ook kan beperken in onze vrijheid.

Daarom is het soms goed om uit je comfortzone te stappen en te ontdekken dat de wereld er soms heel anders uit ziet als dat we onszelf bedachten hebben of dat mensen die we op ons levenspad tegen gekomen zijn bedacht hebben hoe wij ons moeten gedragen. Dit kan ook ontstaan zijn in ons prille bestaan en eigenlijk al bij onze geboorte en soms zelfs al bij de conceptie. Want hoe gewenst was je als kind?

Maar ook gebeurtenissen kunnen ons doen beperken in wie we zijn.

Ik wil niet zeggen dat angst per definitie fout is, want het zet je ook tot nadenken of je iets wel of niet moet doen.

Daarom is het goed het te onderzoeken in jezelf waar het vandaan komt, dan kan je er nog eens naar kijken op een manier of het nu nog dienend. Wat heb ik aan deze angst en hoe zou het zijn om die angst los te laten. Dus eigenlijk wat gebeurt er met je als je door die angst heen gaat, het eigenlijk het nog eens opnieuw voor het licht houden. En als je dan ontdekt hebt waar het vandaan komt kan je kijken op welke manier je die angst los kan laten zodat het uit jouw systeem gaat, je het gewoon gaat doen en ervaren wat het is om er voorbij te gaan en wat het met je doet.

Omarm de angst want het is een stukje van jezelf, en dan ontdek wat het eigenlijk is dat je denkt dat het was.

En als het dan nog niet brengt wat je dacht dat het op zou leveren, heb er dan geen oordeel over en ga op zoek hoe je dat zou kunnen oplossen. Soms heb je even hulp van buitenaf nodig om je ermee te helpen.

Maar maak het kenbaar wat je moeilijk vindt, want dan zijn er mensen op je pad die je soms met kleine woorden of gebaren voorbij die angst kunnen helpen.

Zie het als een klein kind wat wil leren lopen, hoe vaak vallen die niet en toch proberen ze het ieder keer weer en door doorzetten lukt het hun uiteindelijk ook. En dat geeft je vrijheid en dat is ook ons hele leerproces hier op aarde.

Omarm de angsten met liefde en je krijgt er vrijheid voor terug.

Zo heb ik ook mijn angsten, kijk nu naar dit stuk tekst wat ik schrijf. Dat is mijn grootste angst en zijn er in mijn hoofd ook allemaal stemmetjes die zeggen: “dat kan je niet”, je bent dyslectisch Denk je dat het je gaat lukken? Wie zit er op jou stukken te wachten als ik het op papier schrijf, want op de computer lukt het zeker niet? Dat schrijven duurt weel te lang en val ik achter de computer spontaan in slaap. Zie je wel dat is niks voor mij! En dan breekt mij het angstzweet nog eens uit. En hoe meer ik aandacht aan deze angsten geef hoe groter ze wordt.

Dan realiseer ik me, ik ben bijna voorbij mijn comfortzone en durf ik te gaan schrijven en oplossingen te bedenken. Hoe ga ik dit voor mezelf aanpakken. Ik weet ook dat dit een heel proces is want ik durf al een poosje aan te geven dat ik dit erg moeilijk vind bij mensen die ik vertrouw en deze mensen (vrienden) zijn allemaal bereid me daar bij te helpen, maar je moet er zelf ook klaar voor zijn om die angst te overwinnen en als je er dan voorbij bent kijk je er naar: “was dat nou zo moeilijk?”.

En dit kan gaan over kleine angsten of hele grote angsten of waren het kleine angsten die we zelf door het veel aandacht te geven steeds grotere zijn geworden.

Je kan ze ook zelf zo groot en zo klein maken als je maar wilt. En soms wil je ze ook niet loslaten uit een stukje zelfbescherming, want dan is het ook oké. Het belangrijkst is, heb er geen oordeel over en laat de oordelen of vooroordelen je niet belemmeren in wie je zelf wilt zijn.

Tips:

  1. Onderzoek waar je angst vandaan komt.
  2. Vraag je af is deze angst nog dienend is.
  3. Omarm de angst met liefde, want die heeft je ook gebracht tot wie je nu bent.
  4. Praat erover en stel je kwetsbaar op, er zijn dan ook weer mensen om je heen die jou kunnen helpen om voorbij die angst te gaan.
  5. Schrijf het voor jezelf nog eens op wat die angst met je doet.
  6. Doorleef de angst, kauw erop, proef ze, voel wat het met je doet, ruik aan die angst. En maak dan een keuze wil ik dit loslaten of behouden.
  7. En vraag jezelf af wat levert met het op als ik het loslaat. Wat gebeurt er dan met me?

 

Los laten is vrijheid creëren en vanuit jezelf leven.

×

Hallo!

Je kunt direct met me chatten via WhatsApp

× Chatten