Vragen? Neem contact met me op

Trauma vanuit de Baarmoeder

Trauma vanuit de baarmoeder verwijst naar negatieve ervaringen, omstandigheden of invloeden die een zich ontwikkelende baby in de baarmoeder kan ervaren en die mogelijk gevolgen heeft voor het kind na de geboorte en later in het leven. Hoewel de traditionele opvatting van trauma gericht is op gebeurtenissen na de geboorte, hebben wetenschappers de afgelopen jaren het belang erkend van de prenatale ervaringen en hoe deze de ontwikkeling en gezondheid van een kind kunnen beïnvloeden.

Enkele voorbeelden van mogelijke prenatale factoren die als traumatisch kunnen worden beschouwd zijn:

1. Maternale stress: Als een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan chronische stress, zoals relatieproblemen, financiële moeilijkheden, verlies van dierbaren of andere emotioneel belastende situaties, kunnen de stresshormonen die door haar lichaam worden geproduceerd, de zich ontwikkelende foetus beïnvloeden.

2. Misbruik van stoffen: Als de moeder tijdens de zwangerschap alcohol, drugs of andere schadelijke stoffen gebruikt, kan dit de baby in de baarmoeder beïnvloeden en leiden tot prenatale blootstelling aan deze stoffen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind.

3. Traumatische gebeurtenissen: Ernstige gebeurtenissen zoals ongelukken, geweld of natuurrampen die de zwangere vrouw treft, kunnen de baby in de baarmoeder beïnvloeden, vooral als de moeder gedurende een langere periode blootgesteld is aan traumatische omstandigheden.

4. Zwangerschapscomplicaties: Complicaties tijdens de zwangerschap, zoals vroeggeboorte, foetale nood of zuurstoftekort, kunnen een bron van stress zijn voor de baby en invloed hebben op de ontwikkeling.

5. En mocht er voor de zwangerschap al eerder een miskraam geweest zijn kan dat invloed hebben op de foetus.

In de baarmoeder wordt ook de stress van voorgaande generaties opgeslagen. Waar je je vaak niet van bewust bent. Maar wel invloed kunnen hebben op het ongeboren kind.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle mensen die prenatale stress of traumatische omstandigheden ervaren, noodzakelijkerwijs negatieve gevolgen zullen ondervinden. De prenatale ontwikkeling is een complex proces en er spelen veel factoren mee die de uitkomst kunnen beïnvloeden.

Kenmerken

Wat zijn de mogelijke kenmerken van trauma’s vanuit de baarmoeder:

  • Slecht kunnen slapen
  • Menstruatie problemen
  • Het gevoel altijd aan te staan
  • Verminderd zelfvertrouwen
  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Hechtingsproblemen
  • Please-gedrag
  • Verdriet / boosheid / angst / stress
  • Eenzaamheid (doordat je een alleen geboorten tweeling bent geweest).
  • Overgevoelig

Deze problemen kunnen zich op latere leeftijd pas openbaren en realiseer je je niet dat die spanning wel eens uit de tijd van de zwangerschap kan komen. Maar wel als een rode draad door je leven loopt.

×

Hallo!

Je kunt direct met me chatten via WhatsApp

× Chatten