Vragen? Neem contact met me op
Behandeling van rugklachten | Praktijk Ayla

Rugklachten

Volgens het Volksgezondheid en Zorg zijn bijna 1,9 miljoen mensen met nek- en rugklachten bekend bij de huisarts. In 2021 waren er naar schatting 1.868.300 mensen bekend bij de huisarts met de diagnose nek- en rugklachten: 788.300 mannen en 1.079.900 vrouwen (jaarprevalentie 20 dec 2022).

Dit is best wel heel veel waarbij uit onderzoek is gekomen dat vrouwen over het algemeen meer klachten ondervinden dan mannen.

Je kunt rugklachten onderverdeden in 3 groepen, namelijk Nek-, Boven rugpijn (cervicale rugpijn), Midden rugpijn (thoracale rugpijn) en Lage rugpijn (lumbale rugpijn.

Hoe onstaan rugklachten?

Rugklachten ontstaan door een verkeerde houding, fysieke trauma’s, overbelasting, psychologische factoren zoals stress, spanning, angsten, onverwerkte emoties uit het verleden, overerfbare spanning en een opeenstapeling van gebeurtenissen in het leven waardoor er ongemerkt spanning ontstaat en de spieren steeds meer verharden en de buigzaamheid minder word.

Meestal merken we dat niet echt; de symptomen daarvan zijn af en toe last van de rug hebben en dan gaat het weer over of negeren het en stukje bij beetje blijven de spieren aangespannen en weten niet meer wat ontspannen is en worden het naar mijn idee net staalkabels om staande te blijven. En ontstaan er ook andere klachten, hierbij denk ik aan heup-, knie-, enkel-, en voetklachten en het kan ook zorgen voor uitstraling naar de armen.

Rugklacht gebieden

Er is onderscheid te maken op bepaalde gebieden van de rug:

  • Nek-, Boven rugpijn (cervicale rugpijn): Bij de nek kun je denken aan acute verwondingen zoals whiplash door auto-ongeluk, sportblessures of valpartij waardoor nekwervels kunnen verschuiven, verkeerde houding, overmatig zitten achter de computer, veel gebogen zitten om op te telefoon kijken, verhoogde spierspanning door stress, depressie waardoor je veelal naar de grond kijkt, slechte slaaphouding en bij boven rugklachten: letterlijk en figuurlijk veel ballast moeten dragen (gebukt gaan door het leven), verhoogde spierspanning als gevolg van slechte houding, je kleiner maken dan je werkelijk bent, slecht zelfvertrouwen, angsten en psychologische factoren zoals stress of spanning.
  • Middenrugpijn (thoracale rugpijn): Deze vorm van rugpijn treedt op in het gebied van de borstkas, tussen de schouderbladen. Het kan worden veroorzaakt door spierverrekkingen, ribblessures, problemen met de wervelkolom, ook problemen van de middenrif (het diafragma) kunnen midden-rugklachten veroorzaken, middenrif klachten kunnen ontstaan door verkeerde ademhaling, trauma’s uit het verleden, spanning bij langdurige stress of angst.
  • Lage rugpijn (lumbale rugpijn): Dit is het meest voorkomende type rugpijn en treedt op in het gebied van de onderrug. Lage rugpijn kan worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren, verrekkingen van de lumbale wervelkolom, hernia’s van de tussenwervelschijven, slechte houding, zwaar tillen, obesitas, en psychologische factoren zoals stress of angst. Ook kan een verkeerde stand van het bekken ontstaan doordat het stuitje te veel naar binnen of naar buiten staat. Maar ook de menstruatie van een vrouw kunnen onderrugklachten veroorzaken.

Behandeling van rugklachten

Behandelingen van rugklachten bestaat veelal uit rust en aanpassing van je werkzaamheden, pijnmedicatie, fysiotherapie, chiropractie, massage therapie, warmte / koude therapie of oefentherapie. Dit is veelal op symptoombestrijding gericht.

Wat verschilt mijn therapie met alle andere?

In mijn praktijk voor energetische natuurgeneeskunde met holistische inslag bied ik behandelingen aan die zich richten op het herstellen van de energetische balans van het lichaam, waarbij je een holistische benadering hanteert die niet alleen gericht is op het verlichten van symptomen, maar ook op het bevorderen van algeheel welzijn en gezondheid op alle niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Enkele aspecten van mijn benadering die anders zijn dan de standaardbehandelingen voor rugklachten:

Energetische therapieën: In mijn praktijk maak je gebruik van energetische therapieën zoals Regenesis, Access the Bars en chakra-balancering om de stroom van levensenergie in het lichaam te optimaliseren en blokkades op te heffen die kunnen leiden tot rugklachten en andere gezondheidsproblemen. Deze benadering richt zich op het herstellen van de natuurlijke energetische balans van het lichaam.

Holistische benadering: ik benader rugklachten holistisch, waarbij ik niet alleen kijk naar de fysieke symptomen, maar ook naar de onderliggende oorzaken en de invloed van emotionele, mentale en spirituele factoren op het welzijn van de persoon. Dit kan inhouden dat je de verbinding tussen rugklachten en andere aspecten van iemands leven, zoals stress, emotionele trauma’s of spirituele disbalans, onderzoekt en behandelt.

Persoonlijke aanpak: In mijn praktijk bied ik gepersonaliseerde zorg aan die is afgestemd op de individuele behoeften van elke cliënt.

Educatie en zelfbewustzijn: Naast het bieden van behandelingen, richt je je ook op de cliënten en hen te helpen hun eigen gezondheid en welzijn te leren begrijpen en te verbeteren. ik moedig zelfbewustzijn aan en geef cliënten de tools en kennis die ze nodig hebben om hun gezondheid op lange termijn te ondersteunen en te bevorderen.

Een ervaring van een client

Rug en heupklachten

“Ik liep al ongeveer 1,5-2 jaar met rug en heupklachten, waarbij ik alle standaard methodes zoals, fysiotherapie, shit hatsu, manuel therapie, osteopathie heb geprobeerd. Zelfs andere orthopedische schoenen aangeschaft, want op normale schoenen kon ik nog geen 10 meter meer lopen. Veel pijn ook als ik mij in mijn bed wilde omdraaien, kortom een lange zoektocht naar de juiste behandel methode.

Mariska heeft mij van deze klachten af kunnen helpen, ik loop weer op normalen schoenen, zelfs met hakken, ben pijnvrij en kan weer sporten. Wat een bevrijding en bijzondere methode. Geweldig!”

Alice Scheerder

×

Hallo!

Je kunt direct met me chatten via WhatsApp

× Chatten