Vragen? Neem contact met me op

Stress vanuit een tekort aan vitamines en mineralen

Ons lichaam is een grote fabriek met allemaal bijzonder systemen. Om deze systemen goed te laten werken gebruikt het lichaam heel veel vitamines, mineralen en spoorelementen. Maar hoe komen we daaraan?

We halen dat uit voeding, zonlicht en ademen we in.

Laten we dat eens uitsplitsen, uit de voeding krijgen we heel veel vitamines, mineralen en spoorelementen, daar zijn de bekendste vit. C, ijzer, magnesium, vit b, vit e, calcium.

Om hier voldoende van binnen te krijgen moeten we heel veel eten aan groenten, fruit, noten of granen. Want doordat groenten en fruit tegenwoordig met veel kunstmatige middelen worden gekweekt en bespoten tegen allerlei ziekten en schimmels, of zo worden bewerkt om ze er mooier uit te laten zien of langer houdbaar te houden gaan veel van die vitamines, mineralen en spoorelementen verloren. En krijgen we ook chemisch stoffen binnen die er soms ook voor zorgen dat ons lichaam die vitamines, mineralen en spoorelementen niet op kan nemen.

We denken goed en gezond te eten en er dan toch een tekort ontstaat, waardoor de lichaamssystemen minder goed kunnen functioneren of dat er andere behoeftes ontstaan om energie vandaan te halen. En dan denk ik aan meer suiker tot ons nemen zodat we denken dat we daar de energie uit krijgen. Maar door de suikers kunnen er weer allerlei ziektes ontstaan.

Want hoe zoeter het lichaam, hoe fijner bacteriën het vinden en er dus gemakkelijk ontstekingen kunnen ontstaan.

Een tekort aan magnesium kan het gevoel geven dat je geen energie meer hebt. Maar hoe werkt dat dan vraag je je zelf af.

Magnesium kan je zien als een energie geleider, ik vergelijk dit dan net als je een stroomdraadje vaak heen en weer beweegt ontstaan daar scheurtjes in het koperdraad en kan de energie niet meer stromen, zo is het ook bij magnesium als er te weinig magnesium in je cellen zit. Dan kan er ook niet of nauwelijks energie doorheen stromen en geeft het lichaam aan moe te zijn, futloos, verminderde concentratie en er kunnen blokkades ontstaan die pijnklachten veroorzaken. En we zijn gaan denken als we nu suikers tot ons nemen verdwijnen de meeste van die klachten wel waardoor we in een vicieuze cirkel terecht komen. En de behoefte aan suiker groter wordt.

Maar wat doet suikers met ons?

Suikers/kortwerkende koolhydraten (wit brood, pasta’s) geven ons een snelle energie maar is eigenlijk ook weer snel opgebrand waardoor we weer suikers tot ons moeten nemen om maar weer het gevoel te hebben vooruit te kunnen. Hierdoor ontstaan er ook pieken en dalen van energie. En het lichaam de tijdelijke energie gaat om zetten in vet want je lichaam weet nooit wanneer er weer energie toegevoegd gaat worden. Zo ontstaat er ook overgewicht en dat is dan niet omdat je teveel eet, maar meer uit het oogpunt van een tekort. Als we geen verandering in onze voeding brengen blijft dit probleem bestaan en raken we verslaaft aan de suikers die we tot ons nemen. En soms denken we minder suiker tot ons te nemen en wordt er door de voedingsindustrie aan van alles en nog wat suikers toegevoegd om het lekker te laten smaken. Ook is het een het goedkoop om te maken, denk aan kant-en-klaar maaltijden, frisdrank, snoep. Het is dus goed om te kijken op de verpakking wat er is toegevoegd. En voorkom je stress door een voedingstoffen tekort.

×

Hallo!

Je kunt direct met me chatten via WhatsApp

× Chatten