Vragen? Neem contact met me op

Meelijden of meeleven?

Heb jij je wel eens afgevraagd of je meelijdt met je medemens of dat je meeleeft?

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen meelijden en meeleven, en wat doet het met jezelf?

Meelijden

Meelijden is zoiets dat je meegaat in de gebeurtenis van je medemens en dat je letterlijk voelt wat de ander voelt en misschien herken je dat wel: iemand vertelt over een moeilijke situatie waar hij/zij op dat moment mee zit. Dit kunnen hele uiteenlopende gebeurtenissen zijn, bijvoorbeeld in de relationele sfeer, op het werk en bij ziekte.

En die persoon vertelt er zo over dat jij dit helemaal kunt voelen waardoor het voelt alsof jij het zelf hebt meegemaakt waarna je kan het niet meer loslaten. Je maakt het als het ware een deel van jezelf.

Je sjouwt het letterlijk mee in jouw rugzak. En op die manier wordt je rugzak steeds zwaarder totdat je het niet meer kunt dragen en je er lichamelijke klachten door ontwikkelt en je energiepijl naar beneden gaat.

Maar wat is dan het verschil met meeleven?

Meeleven

Meeleven zegt het eigenlijk al: ik heb een luisterend oor en wil met je meelopen, maar de problemen die de ander bij zich draagt, mag hij zelf zien op te lossen. Doordat je meeleeft en een stukje afstand houdt, kun je op een andere manier kijken naar de situatie waar de andere persoon in zit. Zo kun je hem/haar helpen om oplossingsgericht te denken of te handelen. Hierdoor kun je de ander ondersteunen waar het nodig is.

Mensen die (verhoogd) empathisch zijn, doen dit ongemerkt en lijden ongemerkt mee en hebben dat vaak niet in de gaten. Wat ze er wel van voelen, is dat als ze de klacht van de ander overnemen. Het kan zijn dat je er moe van wordt, verdriet voelt wat je eigenlijk niet kan plaatsen, je ineens de pijnklachten ervaart die erg lijken op de pijnklachten van de ander, of je gewoon niet lekker voelt. Zo zijn er tal van klachten die niet met jou te maken hebben, maar eigenlijk van de medemens om je heen.

Meeleven in plaats van meelijden?

Je kunt je voorstellen dat dit niet prettig is, maar er zijn gelukkig tal van manieren om te leren hier anders mee om te gaan, zodat je kunt meeleven in plaats van mee te lijden.

Wil je hier meer van weten, neem dan gerust contact met mij op, ik begeleid je daar graag mee.

×

Hallo!

Je kunt direct met me chatten via WhatsApp

× Chatten