Vragen? Neem contact met me op

Herinner je wie je was

Veel gebeurtenissen in ons leven kunnen ons erg doen veranderen, en lopen soms als een rode draad door ons leven, waardoor kleine veranderingen al een heel groot effect kunnen hebben en je niet goed weet waar de oorsprong vandaan komt. Het kan heel goed zijn dat dit ontstaan is voor ongeveer je 7de levensjaar, want dat slaan we op in ons onderbewuste. Dit is het gedeelte waar we niet zo goed bij kunnen komen met verbale gesprekken maar zit wel in alle cellen opgeslagen en kunnen lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Zeker als je hoog sensitief bent. Het gebeurt vaak dat mensen niet eens weten dat ze hoog sensitief zijn en daardoor soms ook gevoelens van andere mensen om hen heen oppakken.

De rol van je moeder

Dit kan al ontstaan bij de geboorte of misschien daarvoor al, want wat heeft onze moeder allemaal al meegemaakt of gedacht toen we nog in de moederschoot zaten? Want hoe ontspannen kon je moeder zijn, maakte zij zich zorgen om geld, had ze een liefdevolle relatie, kon ze van zichzelf houden, was ze blij met de zwangerschap, wilde ze graag een jongen en ben je een meisje en andersom en ga zo maar door. Je kunt daar zoveel vragen op loslaten. Hoe is de bevalling geweest, ging dit vlot of waren er problemen of was het een geplande of ongeplande keizersnede?

Jezelf kunnen zijn

En dan kan je denken in altijd het gevoel van tekort ervaren, niet gewenst zijn of je overal teveel voelen. Jij je meer een jongen voelt dan een meisje, altijd maar moeten rennen en nooit echt even kunt ontspannen, weinig zelfvertrouwen hebben en zo kun je allerlei dingen bedenken waardoor je niet jezelf kunt zijn. Ik vind het altijd erg interessant wat erachter steekt om te kunnen observeren waar onze gedragingen vandaan komen.

Uit onderzoek is gebleken dat dit effect heeft op ons gedrag en dat het je kan beperken in wie je werkelijk bent. Maar dat dit eigenlijk in de essentie niet klopt omdat het oude gevoelens van onze moeder zijn die je als foetus hebt meegenomen in je leven.

Beschermingsmechanisme

We hebben een heel goed beschermingsmechanisme in ons lichaam die in werking treedt als er grote of kleine trauma’s op ons pad komen. We krijgen datgene wat je aan kunt voor dat moment en over dat wat we niet aan kunnen wordt een beschermingslaagje gelegd. Zodat je er mee kunt leven en soms betekent dat letterlijk overleven. In deze overlevingsstand maken we altijd extra adrenaline, cortisol en noradrenaline aan. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat wanneer er een stressvolle gebeurtenis plaatsvindt we er alert op kunnen reageren. Je kunt je wel voorstellen dat je, als er een trauma plaatsvindt, er een bescherming laag om heen komt waardoor de stress hormonen verhoogd blijven.

Dus hoe meer stress hoe hoger deze hormonen, en dat kan er voor zorgen dat je lichamelijke en geestelijke klachten krijgt. En jij je letterlijk soms in alle bochten wringt om maar te overleven. Daardoor kunnen we last van onze gewrichten krijgen en liggen er allerlei ziektes op de loer, denk bijvoorbeeld aan maagklachten. Want wat kun je letterlijk niet verteren, of hartklachten: hierbij kun je je afvragen welke hartenpijn draag je met je mee? En zo zijn er nog meer van dit soort spreekwoorden die ons inzichten kunnen geven wat er met je lichaam gebeurt.

Ik zeg wel eens dat we ongemerkt stress-hormoon verslaafd zijn. Want bij ieder klein of groot trauma moeten de bijnieren overuren draaien om dit hormoon extra te produceren. Maar waardoor er wel weer andere organen op gaan reageren.

Symptomen van hormoon verslaving

Nu zal je denken: maar hoe herken ik dat dan? Dit zijn staan allemaal symptomen van deze onbewuste verslaving: buikpijn, hoofdpijn, opgejaagd gevoel hebben, extra zweten, maagklachten, depressie, angsten en paniek, duizeligheid, wisselende hartslag, koude handen en voeten, oorsuizen, spierpijn, jeuk, vergeetachtigheid, slecht zicht, vermoeidheid, slapeloosheid, trillend ooglid.

Tips om te ontspannen

Nu denk je natuurlijk, maar wat kan ik daaraan doen?

Hier enkele tips die kunnen zorgen dat je wat kunt ontspannen.

  • Voldoende drinken
  • Voldoende vers biologisch fruit en (groene) groente eten
  • Goede ademhaling van onder uit de buik tot het bovenste puntje van de longen, inademen door de neus en uit door de mond.
  • Lekker een stuk wandelen in de natuur
  • Meditatie; er zijn heel veel meditaties te beluisteren op Youtube, denk dan aan aardingsmeditatie of loslaat-meditatie of ho’oponopono meditatie.
  • Praat er met andere mensen over waar je mee zit, want je hoeft het niet alleen te dragen. We zijn op de wereld om elkaar te helpen.
  • Geef je grenzen aan, dit is niet egoïstisch maar liefdevol naar jezelf toe want alleen jij weet hoe je je voelt.
  • En “Nee” is ook een antwoord, en je hoeft niet altijd te verklaren waarom.
×

Hallo!

Je kunt direct met me chatten via WhatsApp

× Chatten