Vragen? Neem contact met me op

Zweten!

Herken je dit?

Wanneer je in een ongemakkelijke situatie terecht komt waardoor je enorm begint te zweten? Of wanneer je in de overgang bent, je ’s nachts badend in het zweet wakker wordt? Dit laatste wordt veroorzaakt omdat je als je gaat slapen in een alfa-staat komt;  je komt dan in je onderbewustzijn, waar al je ervaringen uit dit leven zitten en soms zelfs uit vorige levens opgeslagen. Hierdoor kan je in oude stress situaties komen waardoor letterlijk het angstzweet uitbreekt.

We worden van jongs af aan al geprogrammeerd door onze omgeving (ouders, school, familie, enz.) maar dat wil niet zeggen dat wat zij jou aanleren ook echt bij jou past waardoor er een onbewuste stress ontstaat. En dit heeft als gevolg dat wanneer je opnieuw in een zelfde situatie terecht komt automatisch het vecht en vlucht mechanisme in actie wordt gezet. Hierdoor gaat onze adrenaline omhoog, de reactie van het lichaam is dan dat de hartslag omhoog gaat, en we worden super alert waardoor het zweet je uitbreekt.

Hierbij kun je denken aan situaties in het gezin waar je uit komt, welke verwachtingen hadden ze daar? Mocht jij daar jezelf zijn of was er een autoriteit waar je aan moest voldoen? Of bijvoorbeeld in jouw gezin of op school of in jouw leef omgeving? Kregen daar de negatieve punten meer aandacht dan de positieve dingen waardoor je zelfvertrouwen werd geschaad?

Ook kun je gaan zweten omdat je een tekort aan energie hebt; denk aan te weinig gegeten te hebben of verkeerde voeding tot je nemen waardoor dit ontstaat. Je kunt hierbij denken aan veel suiker tot je nemen, dit  geeft in korte tijd veel energie maar is ook zo weer verbrand, zodat je snel weer eten tot je moet nemen waardoor je bloedsuiker te laag wordt, een zogenaamde Hypo. Het is van belang om lange koolhydraten tot je te nemen.

Wat is zweet nu eigenlijk?

Wat is zwetenHet is een op natuurlijke wijze opruimen van afvalstoffen als het erg warm is (b.v. sauna, warme zomer dag) of wanneer je hebt gesport om je lichaamstemperatuur te reguleren.

Door veel stress kan ons lichaam ook oververhit raken waardoor je gaat zweten om je lichaamstemperatuur te reguleren.

Bij ziekte krijgen we vaak koorts omdat het lichaam heel hard werkt om de bacteriën te doden, en hierdoor ontstaat er oververhitting van het lichaam. Ook dan gaan we zweten om de temperatuur te reguleren, dit voorkomt eigenlijk oververhitting van ons lichaam.

Dus eigenlijk is het een heel mooi systeem van ons lichaam, maar we zijn dat soms gaan zien als heel ongemakkelijk en willen we dit het liefst niet, waardoor we op alle mogelijke manieren proberen om dat te voorkomen door bijvoorbeeld deodorant te gebruiken die dit moet stoppen, of beter gezegd verstoppen. En soms gebruiken mensen zelfs botox om het zweten tegen te gaan. Hierdoor vervuilen we ons eigen lichaam eigenlijk alleen maar wat tot gevolg kan hebben dat je er uiteindelijk ziek van wordt.

Zweten: hoe zit het bij jou?

Durf eens te kijken naar wat jouw lichaam je te vertellen heeft en stel jezelf de volgende vragen:

 • Toen dit me overkwam, is dat te koppelen aan eerdere gebeurtenissen waarbij ik heel angstig was?
 • Gebruik ik de goede voedingsmiddelen waardoor mijn lichaam goed gevoed is? Krijg ik genoeg voedingsstoffen binnen zoals vitamines, mineralen, koolhydraten en eiwitten?
 • Weet ik waar mijn grenzen liggen en kan ik die ook aangeven zodat ik dichter bij mezelf blijf?

Stress verminderen

Wat kan je doen om je stress te verminderen waardoor het zweet niet meer uitbreekt?

 • Drink voldoende water zodat afvalstoffen gemakkelijk afgevoerd kunnen worden
 • Eet vers en gevarieerd
 • Vermijd suikers
 • Gebruik magnesium
 • Neem voldoende rust
 • Doe dingen die je zelf echt leuk vindt
 • Ontspan op je eigen manier, b.v. lezen, wandelen en voel je er niet schuldig over dat je tijd voor jezelf neemt
 • Mediteer met b.v. aardingsmeditatie via YouTube
 • Leef vanuit het nu, want dat is het allerbelangrijkst

Hand zweten

 

×

Hallo!

Je kunt direct met me chatten via WhatsApp

× Chatten