Vragen? Neem contact met me op

Wie ben ik nu werkelijk?

Identiteitscrisis:

Een identiteitscrisis kunnen we allemaal tegen komen in ons leven. Je weet gewoon even niet meer  wie je nu werkelijk bent.

Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Ik was 45 jaar was. Vijf jaar nadat ik erachter was gekomen dat ik met mijn handen kon helen. Er ging een nieuwe wereld voor me open en wist ik niet zo goed hoe ik ermee moest omgaan. Zo kwam ik in een burn-out terecht, ik werd letterlijk op de rem gezet.

Hierdoor ben ik opzoek naar mezelf gegaan. Hoe kon mij dat nu overkomen?  Ik was toch een sterke vrouw? Altijd voor mijn gezin gezorgd, daarbij ook nog werken. De lat lag daardoor steeds hoger. Ik was toch een super woman die dat allemaal aankon. Voor iedereen zorgde ik, maar daardoor verloor ik mezelf uit het oog. Ik ben er nu wel achter gekomen dat ik een hoog empathisch vermogen heb. Dit wordt vergeleken met hoog-gevoelig of hoog-sensitief zijn. Ik ben dat altijd al geweest, al was ik me daar niet bewust van. In mijn praktijk kom ik dat nu steeds meer tegen. Door mijn ervaring kan ik  mensen helpen om hier beter mee om te gaan.

Maar hoe overkomt je dat nu zo’n identiteitscrisis?

Het is iets dat wat zich vaak langzaam opbouwt door lichamelijke veranderingen. Denk aan de veranderingen in de puberteit, menopauze of penopauze of door het ouder worden. Ook grote veranderingen in het leven kunnen ervoor zorgen dat je niet goed meer weet  wie je bent. Grote veranderingen zijn bijvoorbeeld ontslag, verhuizing, het overlijden van dierbare of een ongeluk. Je hebt vaak niet in de gaten dat je steeds verder bij jezelf vandaan komt te staan.

Hoe herken je zo’n crisis:

De eerste symptomen zijn vaak:

 • Slechter slapen.
 • Pijnlijke schouders.
 • Lage onderrug klachten.
 • Hoofdpijn of migraine aanvallen.
 • Piekeren
 • Depressieve klachten.
 • Minder positief zelfbeeld.
 • Minder geconcentreerd.
 • steeds minder energie een gevoel van uitgeput raken

En als je dan weer een beetje opkrabbelt, komen op een gegeven moment de bovenstaande klachten weer op je pad, maar dan erger! Je merkt dat het langer aan blijft en er nog andere klachten bij komen bijvoorbeeld:

 • Negatief zelfbeeld.
 • Geen concentratie.
 • Moeilijk keuzes kunnen maken.
 • Geen focus op wat je zelf wilt.
 • Gedachtes blijven malen, geen rust in het hoofd.
 • Lichamelijke klachten verergeren, je krijgt soms hartkloppingen, je bent vatbaarder voor griep, pijnklachten nemen toe in spieren maar ook gewrichten. Denk aan fibromyalgie, reumatisch aandoeningen.
 • Te hoge of te lage bloeddruk.
 • Het gevoel hebben dat je faalt en daarom nog harder je best gaan doen.
 • Jezelf wegcijferen en er alleen nog maar voor de ander zijn.
 • Het leven niet meer zien zitten.
 • Geen nee kunnen en durven zeggen.
 • Je eenzaam voelen omdat je er niet over durft te spreken wat er in je om gaat.
 • Het verleden niet los kunnen laten waardoor je geen toekomst kan creëren.
 • Uiteindelijk een chronische vermoeidheid ontstaat.
 • Niet meer weten wat je nu echt leuk vindt.
 • Je gewoon niet lekker voelen maar je kunt niet precies je vinger erop leggen wat er aan de hand is.
 • Ook kunnen heup-, knie- en voetproblemen symptomen zijn. Er zijn niet voor niets uitdrukkingen als: ‘het op je heupen hebben’, ‘voor jezelf door de knieën moeten gaan’, en ‘op je tenen lopen’.

Wat kun je er zelf aan doen?

Die bij de eerste verschijnselen echt een stapje terug. Ga opnieuw ontdekken wat je lukt, vindt en waar je energie van krijgt. En neem alles wat je te veel energie kost onder de loep om te kijken hoe kan je het anders doen. En neem iemand in vertrouwen zodat je kunt delen waar je tegen op loopt.

Ik heb in mijn praktijk gemerkt dat mensen soms niet eens weten waar het probleem vandaan komt. Vaak denken ze dat ze de gebeurtenissen al hebben verwerkt of ze gaan ervan uit dat ze gevoeliger zijn, omdat ze dat hun hele leven al hebben. Een aantal mensen heeft ergens in zijn of haar leven zichzelf een rol aangemeten die niet bij hen past. Op een gegeven moment past het echt niet meer en moet je letterlijk andere keuzes gaan maken.

Wil jij weer ontdekken wie jezelf bent? Ik kan je daarbij helpen.

×

Hallo!

Je kunt direct met me chatten via WhatsApp

× Chatten